10. októbra 2024

Anglický mäsový koláč

INGREDIENCIE

  • 1 kg hovädzej hrude
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 stopkový zeler
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 4 dl červeného vína 
  • Hovädzí vývar
  • Čerstvý tymian
  • 2 ks bobkového listu
  • Mrazený hrášok
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • Rastlinný olej
  • Soľ 
  • Čierne mleté korenie
  • 1 vajíčko
  • Lístkové cesto

POSTUP

Hovädziu hruď očistíme, nakrájame na väčšie kocky a poriadne osolíme a okoreníme.
Mrkvu a zeler nakrájame na menšie kocky, cesnak a cibuľu najemno.
V hrnci rozpálime olej, na ktorom prudko orestujeme mäso z každej strany. Keď je mäso hotové, preložíme ho z panvice do misky.
K oleju, na ktorom sa restovalo mäso, pridáme cibuľu a cesnak a restujeme, kým chytia zlatistú farbu. Následne pridáme koreňovú zeleninu a spolu restujeme ešte 5 minút.
K základu pridáme paradajkový pretlak, múku a bokový list a ešte minútku restujeme. K takto pripravenej zelenine pridáme víno a necháme ho na strednom ohni úplne odvariť.
Rúru si predhrejeme na 180 °C. K základu pridáme hovädzie mäso, čerstvý tymian, soľ a čierne korenie a všetko zalejeme vývarom tak, aby bolo mäso pod hladinou tekutiny.
Necháme na sporáku prejsť varom a následne zakryjeme alobalom alebo papierom na pečenie a dáme do predhriatej rúry, v ktorej mäso dusíme dve hodiny.
Mäso treba po tomto čase skontrolovať. Ak nie je dostatočne mäkké, necháme ho v rúre ešte pol hodinky podusiť. Do hotového mäsa pridáme mrazený hrášok.
Z lístkového cesta vykrojíme tvar podľa misky, ktorú požijeme. Cesto by malo byť o trochu väčšie ako zapekacia miska. Do nej takmer po okraj dáme mäsovú zmes a okraje misky potrieme vajíčkom.
Na misku priložíme cesto a poriadne ho na okrajoch pritlačíme, aby pekne držalo. Potrieme vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C, kým cesto nie je krásne zlatohnedé.
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská Republika

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...