10. októbra 2024
Anglický mäsový koláč
INGREDIENCIE
- 1 kg hovädzej hrude
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 stredne veľké cibule
- 1 stopkový zeler
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL hladkej múky
- 4 dl červeného vína
- Hovädzí vývar
- Čerstvý tymian
- 2 ks bobkového listu
- Mrazený hrášok
- 1 PL paradajkového pretlaku
- Rastlinný olej
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- 1 vajíčko
- Lístkové cesto
POSTUP
Hovädziu hruď očistíme, nakrájame na väčšie kocky a poriadne osolíme a okoreníme.
Mrkvu a zeler nakrájame na menšie kocky, cesnak a cibuľu najemno.
V hrnci rozpálime olej, na ktorom prudko orestujeme mäso z každej strany. Keď je mäso hotové, preložíme ho z panvice do misky.
K oleju, na ktorom sa restovalo mäso, pridáme cibuľu a cesnak a restujeme, kým chytia zlatistú farbu. Následne pridáme koreňovú zeleninu a spolu restujeme ešte 5 minút.
K základu pridáme paradajkový pretlak, múku a bokový list a ešte minútku restujeme. K takto pripravenej zelenine pridáme víno a necháme ho na strednom ohni úplne odvariť.
Rúru si predhrejeme na 180 °C. K základu pridáme hovädzie mäso, čerstvý tymian, soľ a čierne korenie a všetko zalejeme vývarom tak, aby bolo mäso pod hladinou tekutiny.
Necháme na sporáku prejsť varom a následne zakryjeme alobalom alebo papierom na pečenie a dáme do predhriatej rúry, v ktorej mäso dusíme dve hodiny.
Mäso treba po tomto čase skontrolovať. Ak nie je dostatočne mäkké, necháme ho v rúre ešte pol hodinky podusiť. Do hotového mäsa pridáme mrazený hrášok.
Z lístkového cesta vykrojíme tvar podľa misky, ktorú požijeme. Cesto by malo byť o trochu väčšie ako zapekacia miska. Do nej takmer po okraj dáme mäsovú zmes a okraje misky potrieme vajíčkom.
Na misku priložíme cesto a poriadne ho na okrajoch pritlačíme, aby pekne držalo. Potrieme vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C, kým cesto nie je krásne zlatohnedé.
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská Republika
Mrkvu a zeler nakrájame na menšie kocky, cesnak a cibuľu najemno.
V hrnci rozpálime olej, na ktorom prudko orestujeme mäso z každej strany. Keď je mäso hotové, preložíme ho z panvice do misky.
K oleju, na ktorom sa restovalo mäso, pridáme cibuľu a cesnak a restujeme, kým chytia zlatistú farbu. Následne pridáme koreňovú zeleninu a spolu restujeme ešte 5 minút.
K základu pridáme paradajkový pretlak, múku a bokový list a ešte minútku restujeme. K takto pripravenej zelenine pridáme víno a necháme ho na strednom ohni úplne odvariť.
Rúru si predhrejeme na 180 °C. K základu pridáme hovädzie mäso, čerstvý tymian, soľ a čierne korenie a všetko zalejeme vývarom tak, aby bolo mäso pod hladinou tekutiny.
Necháme na sporáku prejsť varom a následne zakryjeme alobalom alebo papierom na pečenie a dáme do predhriatej rúry, v ktorej mäso dusíme dve hodiny.
Mäso treba po tomto čase skontrolovať. Ak nie je dostatočne mäkké, necháme ho v rúre ešte pol hodinky podusiť. Do hotového mäsa pridáme mrazený hrášok.
Z lístkového cesta vykrojíme tvar podľa misky, ktorú požijeme. Cesto by malo byť o trochu väčšie ako zapekacia miska. Do nej takmer po okraj dáme mäsovú zmes a okraje misky potrieme vajíčkom.
Na misku priložíme cesto a poriadne ho na okrajoch pritlačíme, aby pekne držalo. Potrieme vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C, kým cesto nie je krásne zlatohnedé.
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská Republika