10. októbra 2024
Bazalkovo-citrónový sirup
INGREDIENCIE
-
(na 5 litrov sirupu)
- 1,8 l vody
- 24 g sušenej bazalky
- 3,75 kg kryštálového cukru
- 15 g kyseliny citrónovej
- 5 g sušenej citrónovej kôry
POSTUP
Sušenú bazalku zabalíme do gázy tak, že vytvorí veľký balíček, pripomínajúci čajové vrecúško. Do hrnca dáme vodu, do ktorej ponoríme balíček bazalky a zohrievame na strednom ohni až tesne pod bod varu (voda by nemala vrieť) a bazalku v nej lúhujeme 30 až 45 minút.
Bazalku vyberieme, pridáme cukor a opäť zahrievame, kým sa cukor nerozpusti. Po rozpustení cukru pridáme kyselinu citrónovú a citrónovú kôru a necháme zovrieť.
Keď sirup zovrie, okamžite ho nalejeme do pripravených fliaš.
Tip na zaver: Pokiaľ sirup nalejeme do fliaš tesne po zovretí a fľaše uzatvoríme, teplota sirupu bude dostatočná na to, aby sa sirup zakonzervoval a vydržal tak aj mimo chladničky 6 mesiacov.
Tento recept vznikol v spolupraci s Kaufland Slovensko