10. októbra 2024

Boršč

INGREDIENCIE

  • 10 porcií

    • 700 g hovädzieho rebra bez kosti (alebo hovädzia hruď)
    • 400 g zemiakov
    • 90 g mrkvy
    • 600 g bielej kapusty
    • 300 g cibule
    • 450 g cvikle
    • 500 ml cviklového džúsu K-Bio
    • 2 l hovädzieho vývaru alebo vody
    • 250 g feniklu
    • 2 stonky stopkového zeleru 
    • 3 PL masla
    • 400 g konzervovaných paradajok 
    • 3 ČL soli
    • čierne mleté korenie
    • bobkový list 
    • 3 PL vínneho octu
    • kyslá smotana

POSTUP

Kapustu nakrájame na tenké pásiky, v miske ju zmiešame s 2 PL soli a vínnym octom a necháme postáť. Cviklu očistíme a 200 g nakrájame na väčšie kocky (asi 2,5cm x 2,5 cm). Zvyšok nakrájame na menšie kocky (1 x 1 cm). Cibuľu očistíme a nakrájame najemno. Zemiaky a mrkvu zbavíme šupky a nakrájame na kocky rovnakej veľkosti. hovädzie mäso očistíme od šliach, ale tuk necháme, a nakrájame na väčšie kocky. V hrnci na masle krátko orestujeme  cibuľu, pridáme väčšie kúsky cvikle a 6 – 7 minút restujeme. Mäso osolíme a okoreníme, pridáme k cibuli s cviklou  a aspoň 20 minút spolu opekáme. Potom pridáme vývar, paradajky, cviklový džús, bobkový list, fenikel, soľ, zeler a spolu na miernom ohni nezakryté varíme 2 hodiny. Kapustu vyberieme z misky a vytlačíme z nej prebytočnú vodu. Potom ju spolu s malými kockami cvikle pridáme do polievky a varíme ďalších 25 min. Na záver pridáme zemiaky a mrkvu a keď sa uvaria, polievka je hotová.  Boršč môžeme dochutiť soľou a korením a  podávame ho s lyžicou kyslej smotany. Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...