10. októbra 2024
Boršč
INGREDIENCIE
-
10 porcií
- 700 g hovädzieho rebra bez kosti (alebo hovädzia hruď)
- 400 g zemiakov
- 90 g mrkvy
- 600 g bielej kapusty
- 300 g cibule
- 450 g cvikle
- 500 ml cviklového džúsu K-Bio
- 2 l hovädzieho vývaru alebo vody
- 250 g feniklu
- 2 stonky stopkového zeleru
- 3 PL masla
- 400 g konzervovaných paradajok
- 3 ČL soli
- čierne mleté korenie
- bobkový list
- 3 PL vínneho octu
- kyslá smotana
POSTUP
Kapustu nakrájame na tenké pásiky, v miske ju zmiešame s 2 PL soli a vínnym octom a necháme postáť. Cviklu očistíme a 200 g nakrájame na väčšie kocky (asi 2,5cm x 2,5 cm). Zvyšok nakrájame na menšie kocky (1 x 1 cm). Cibuľu očistíme a nakrájame najemno. Zemiaky a mrkvu zbavíme šupky a nakrájame na kocky rovnakej veľkosti. hovädzie mäso očistíme od šliach, ale tuk necháme, a nakrájame na väčšie kocky.
V hrnci na masle krátko orestujeme cibuľu, pridáme väčšie kúsky cvikle a 6 – 7 minút restujeme. Mäso osolíme a okoreníme, pridáme k cibuli s cviklou a aspoň 20 minút spolu opekáme. Potom pridáme vývar, paradajky, cviklový džús, bobkový list, fenikel, soľ, zeler a spolu na miernom ohni nezakryté varíme 2 hodiny.
Kapustu vyberieme z misky a vytlačíme z nej prebytočnú vodu. Potom ju spolu s malými kockami cvikle pridáme do polievky a varíme ďalších 25 min. Na záver pridáme zemiaky a mrkvu a keď sa uvaria, polievka je hotová.
Boršč môžeme dochutiť soľou a korením a podávame ho s lyžicou kyslej smotany.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.