11. októbra 2024
Bread pudding
Úprimne vám poviem, že som sa začal učiť variť z dvoch dôvodov. Prvý bol prostý a to hlad. Ten druhý bol ekonomický. V roku 2007 som odletel do Anglicka s pár librami začať nový život. A vyskakovať som fakt nemohol. Jesť v reštauráciách neprichádzalo do úvahy. A tak som varil doma. Často a postupne aj rád. Prvé, čo som sa naučil, bolo nevyhadzovať žiadne jedlo. Takzvané “leftovers” sem tam padli vhod. A teda neviem ako u vás, u mňa to bol vtedy často chlieb! Ktorému síce nič nebolo, ale už mal pár dní. Vtedy som robil hlavne krutóny, chlebovú polievku atď. A
Až oveľa oveľa neskôr som narazil na sladké jedlo zvané Bread pudding. Keby som to mal k niečomu prirovnať, tak je to fancy žemľovka bez jabĺk.
INGREDIENCIE
- 340 g chleba
- 2 vajíčka
- 80 g kryštálového cukru
- 220 ml mlieka
- 60 ml brandy
- 60 ml smotany 33%
- Hrozienka
- Pistácie
- 1 g muškátového orechu
- 2 g škorice mletej
- 2 g soli
POSTUP
Chlieb si nakrájame na kocky aspoň dvoch veľkostí, menšie 1×1 cm a väčšie tak 2×2 cm. Ak máme vianočku alebo iné sladké pečivo, môžeme ho zmiešať spolu s chlebom. V hrnci si zohrejeme mlieko, pridáme cukor a všetky korenia. Spolu zahrievame. Pozor, mlieko nesmie vrieť, stačí keď sa z neho bude 2-3 min pariť. Následne necháme mlieko schladnúť 10 minút. Pridáme alkohol a smotanu. V miske si vyšľaháme dve vajíčka a vmiešame ich do schladnutého mlieka. Mlieko máličko zhustne. Chlieb si dame do pekáča alebo panvice (priemer 36 cm v mojom prípade), ktorú si predtým vymastíme maslom. Rovnomerne zalejeme zmesou mlieka a vajíčok. Posypeme hrozienkami a pistáciami. Pred pečením ešte jemne posypeme kryštálovým cukrom. Pečieme nezakryté v predhriatej rúre na 170 stupňov 30-35 minút.