11. októbra 2024

Bread pudding

Úprimne vám poviem, že som sa začal učiť variť z dvoch dôvodov. Prvý bol prostý a to hlad. Ten druhý bol ekonomický. V roku 2007 som odletel do Anglicka s pár librami začať nový život. A vyskakovať som fakt nemohol. Jesť v reštauráciách neprichádzalo do úvahy. A tak som varil doma. Často a postupne aj rád. Prvé, čo som sa naučil, bolo nevyhadzovať žiadne jedlo. Takzvané “leftovers” sem tam padli vhod. A teda neviem ako u vás, u mňa to bol vtedy často chlieb! Ktorému síce nič nebolo, ale už mal pár dní. Vtedy som robil hlavne krutóny, chlebovú polievku atď. A

Až oveľa oveľa neskôr som narazil na sladké jedlo zvané Bread pudding. Keby som to mal k niečomu prirovnať, tak je to fancy žemľovka bez jabĺk.

Bread pudding

INGREDIENCIE

  • 340 g chleba
  • 2 vajíčka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 220 ml mlieka
  • 60 ml brandy
  • 60 ml smotany 33%
  • Hrozienka
  • Pistácie
  • 1 g muškátového orechu
  • 2 g škorice mletej
  • 2 g soli

POSTUP

Chlieb si nakrájame na kocky aspoň dvoch veľkostí, menšie 1×1 cm a väčšie tak 2×2 cm. Ak máme vianočku alebo iné sladké pečivo, môžeme ho zmiešať spolu s chlebom. V hrnci si zohrejeme mlieko, pridáme cukor a všetky korenia. Spolu zahrievame. Pozor, mlieko nesmie vrieť, stačí keď sa z neho bude 2-3 min pariť. Následne necháme mlieko schladnúť 10 minút. Pridáme alkohol a smotanu. V miske si vyšľaháme dve vajíčka a vmiešame ich do schladnutého mlieka. Mlieko máličko zhustne. Chlieb si dame do pekáča alebo panvice (priemer 36 cm v mojom prípade), ktorú si predtým vymastíme maslom. Rovnomerne zalejeme zmesou mlieka a vajíčok. Posypeme hrozienkami a pistáciami. Pred pečením ešte jemne posypeme kryštálovým cukrom. Pečieme nezakryté v predhriatej rúre na 170 stupňov 30-35 minút.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...