11. októbra 2024
Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie
Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka či iného vysokokvalitného červeného mäsa. Recept, ktorý vám dnes predstavím, je o dosť lacnejší a jednoduchší variant tohto rýchleho a chutného predjedla.
INGREDIENCIE
- 4 ks červenej repy
- 200 g bryndze
- 1 ks Ryžový papier
- Šalviové lístky
- olivový olej
- 1 dl bieleho vína
- soľ
- mleté čierne korenie
- citrón
POSTUP
Repu umyjeme a v celku upečieme v alobale tak, že ju poriadne osolíme, okoreníme, podlejeme trochou bieleho vína a pečieme na 160 °C, až kým nezmäkne (čas záleží od veľkosti repy). Špáradlom vieme skontrolovať, či je repa hotová. Ak áno, vyberieme ju, necháme vychladnúť a nakrájame na čo najtenšie plátky – ideálne na krájači. Plátky si postupne uložíme na tanier, potrieme olivovým olejom, okoreníme a v prípade potreby trošku osolíme. Bryndzu zmiešame s malým množstvom smotany na varenie dokoreníme. Soliť netreba, bryndza je dosť slaná sama o sebe.
Pripravíme si šalviové chipsy tak, že lístky šalvie vypražíme v oleji. Lístku stačí pár sekúnd v oleji (7 – 10 sekúnd). Správny chips zostane krásne zelený a chrumkavý. Po vytiahnutí z oleja necháme z lístkov prebytočný olej odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke.
Ryžový papier namočíme do studenej vody na 5 – 7 minút, kým zmäkne. Pomocou papierovej utierky z neho osušíme prebytočnú vodu.
Na tanier ukladáme tak, že najprv položíme repu, následne na ňu ryžový papier, bryndza a na záver šalviové chipsy.