11. októbra 2024

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka či iného vysokokvalitného červeného mäsa. Recept, ktorý vám dnes predstavím, je o dosť lacnejší a jednoduchší variant tohto rýchleho a chutného predjedla.

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

INGREDIENCIE

  • 4 ks červenej repy
  • 200 g bryndze
  • 1 ks Ryžový papier
  • Šalviové lístky
  • olivový olej
  • 1 dl bieleho vína
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • citrón

POSTUP

Repu umyjeme a v celku upečieme v alobale tak, že ju poriadne osolíme, okoreníme, podlejeme trochou bieleho vína a pečieme na 160 °C, až kým nezmäkne (čas záleží od veľkosti repy). Špáradlom vieme skontrolovať, či je repa hotová. Ak áno, vyberieme ju, necháme vychladnúť a nakrájame na čo najtenšie plátky – ideálne na krájači. Plátky si postupne uložíme na tanier, potrieme olivovým olejom, okoreníme a v prípade potreby trošku osolíme. Bryndzu zmiešame s malým množstvom smotany na varenie dokoreníme. Soliť netreba, bryndza je dosť slaná sama o sebe.

Pripravíme si šalviové chipsy tak, že lístky šalvie vypražíme v oleji. Lístku stačí pár sekúnd v oleji (7 – 10 sekúnd). Správny chips zostane krásne zelený a chrumkavý. Po vytiahnutí z oleja necháme z lístkov prebytočný olej odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke.

Ryžový papier namočíme do studenej vody na 5 – 7 minút, kým zmäkne. Pomocou papierovej utierky z neho osušíme prebytočnú vodu.

Na tanier ukladáme tak, že najprv položíme repu, následne na ňu ryžový papier, bryndza a na záver šalviové chipsy.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...

Bread pudding

Úprimne vám poviem, že som sa začal učiť variť z dvoch dôvodov. Prvý bol prostý a to hlad. Ten druhý bol ekonomický. V roku 2007 som odletel do Anglicka s pár librami začať nový život. A vyskakovať som fakt nemohol. Jesť v reštauráciách neprichádzalo do úvahy. A tak...