11. októbra 2024

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v jednom tanieri kopa skvelého jedla. Moje servírovanie je trochu posh, ale recept funguje, stačí ho len skúsiť.

Džadky

INGREDIENCIE

  • 1 kg zemiakov
  • 8 PL hrubej múky
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Hrudkovitý tvaroh (podľa množstva džadiek)
  • Kôpor
  • Hrsť žihľavy
  • Hrsť vlašských orechov
  • Olivový olej
  • Slanina z mangalice
  • Cibuľka
  •  

POSTUP

Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka. Hneď ako sú uvarené, odoberieme naberačkou vodu tak, aby bola hladina vody tesne nad zemiakmi. Zemiaky zasypeme múkou, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni ešte 7 – 10 minút. Múka sa zaparí a netreba ju ďalej variť. Takto zaparenú múku so zemiakmi rozmixujeme do hladkého cesta pripomínajúceho hustú zemiakovú kašu. Ak bude zmes príliš hustá, prilejeme vodu, ktorú sme si odložili po dovarení zemiakov. Z kaše tvarujeme guličky veľké cca 2-3 cm v priemere. Džadky podávame okamžite po vytvarovaní, alebo ich neskôr na panvici orestujeme na troche tuku. Dochucujeme najemno nasekaným kôprom spolu s trochou soli a tvarohu, prípadne žihľavovým pestom alebo slaninkou s cibuľou.

Na žihľavové pesto sparíme žihľavu, pridáme nasekane vlašské orechy, soľ, korenie a olej a celú zmes v mažiari spojíme do krásneho pesta.

Posledná džadka je kombinácia slaniny z mangalice a kúsku cibule, ktorú môžete pre sladšiu chuť jemne opáliť či opiecť na panvici.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...

Bread pudding

Úprimne vám poviem, že som sa začal učiť variť z dvoch dôvodov. Prvý bol prostý a to hlad. Ten druhý bol ekonomický. V roku 2007 som odletel do Anglicka s pár librami začať nový život. A vyskakovať som fakt nemohol. Jesť v reštauráciách neprichádzalo do úvahy. A tak...