11. októbra 2024
Džadky
Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v jednom tanieri kopa skvelého jedla. Moje servírovanie je trochu posh, ale recept funguje, stačí ho len skúsiť.
INGREDIENCIE
- 1 kg zemiakov
- 8 PL hrubej múky
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Hrudkovitý tvaroh (podľa množstva džadiek)
- Kôpor
- Hrsť žihľavy
- Hrsť vlašských orechov
- Olivový olej
- Slanina z mangalice
- Cibuľka
POSTUP
Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka. Hneď ako sú uvarené, odoberieme naberačkou vodu tak, aby bola hladina vody tesne nad zemiakmi. Zemiaky zasypeme múkou, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni ešte 7 – 10 minút. Múka sa zaparí a netreba ju ďalej variť. Takto zaparenú múku so zemiakmi rozmixujeme do hladkého cesta pripomínajúceho hustú zemiakovú kašu. Ak bude zmes príliš hustá, prilejeme vodu, ktorú sme si odložili po dovarení zemiakov. Z kaše tvarujeme guličky veľké cca 2-3 cm v priemere. Džadky podávame okamžite po vytvarovaní, alebo ich neskôr na panvici orestujeme na troche tuku. Dochucujeme najemno nasekaným kôprom spolu s trochou soli a tvarohu, prípadne žihľavovým pestom alebo slaninkou s cibuľou.
Na žihľavové pesto sparíme žihľavu, pridáme nasekane vlašské orechy, soľ, korenie a olej a celú zmes v mažiari spojíme do krásneho pesta.
Posledná džadka je kombinácia slaniny z mangalice a kúsku cibule, ktorú môžete pre sladšiu chuť jemne opáliť či opiecť na panvici.