11. októbra 2024

Feniklovo jablkové chutney

Sem tam mi chýba Anglicko… strávil som tam 13 rokov a to nie je málo. Začal som tam blogovať a ochutnávať jedlá, ktoré som predtým nepoznal. A toto je jedno z jedál, ktorým Anglicko pripomínam veľmi rád. Klasika – krekry, syr a víno. Už tomu chýba len super chutney. To moje je z feniklu a jabĺk. Letné, trochu kyslé, trochu sladké, skrátka dokonale sa hodiace k syru a vínu. Keď čakáte na steak, ktorý ste práve hodili na gril, alebo len sledujete telku doma na gauči. A najlepšie na tom je, že ho urobíte raz/dvakrát za rok, zavaríte a v chladničke či špajze nájdete vždy, keď vám príde na chuť, pretože vydrží mesiace. Kam ísť za kvalitou a čerstvosťou na jednom mieste? Za mňa rozhodne do Kauflandu. Dokonca pri veľkom množstve ovocia a zeleniny v Bio kvalite. A keď pri nákupe (nielen ovocia a zeleniny) stavíte na kvalitu surovín, výsledok vám garantujem.

Už len nezabudnúť na kvalitu pri nákupe (nielen ovocia a zeleniny) a výsledok vám garantujem.

INGREDIENCIE

  • 2 fenikle
  • 2 kyslé jablká
  • 2 stredne veľké cibule
  • 100 ml bieleho vínneho octu
  • 350 g kryštálového cukru
  • 1 pl semiačok feniklu
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie

POSTUP

Fenikel a cibule nakrájame na jemno a na olivovom oleji ich orestujeme. Dávame pozor aby nezhnedli, zelenina má iba zmäknúť. Rovnako na jemno nakrájame jablko, ktoré do zmäknutej zmesi feniklu a cibule pridáme a ďalej spolu restujeme 3 – 4 minúty. Prilejeme vínny ocot a nasypeme semiačka feniklu. Zmes varíme na miernom ohni, kým sa jej objem nezredukuje približne o polovicu. Do zmesti nasypeme cukor a spolu varíme, kým nezhustne, 20 – 25 minút. Chutney na záver dochutíme soľou a korením a necháme úplne vychladnúť.

Preložíme do zaváracích pohárov a sterilizujeme pri 80 stupňoch 10 – 12 minút. Aby chutney dosiahlo tú najlepšiu chuť, je ideálne ho pred podávaním nechať odstáť v chlade a tme 3 – 4 týždne.

Recept vznikol v spolupraci s Kaufland Slovensko

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...