11. októbra 2024

Figový džem

Ak ma už nejakú chvíľku sledujete, nasledujúcu vetu ste už určite počuli. Jedlo spája ľudí, krajiny a kultúry! Vždy to tak bolo a verím, že aj vždy bude. Pri mojej troche cestovania po svete som zistil, že celý svet spájajú napríklad aj techniky prípravy jedla, ktoré sú skoro všade veľmi podobné. Napríklad také “zaváranie” je takmer na celej zemeguli známe tisíce rokov, ak nie viac. Myšlienka jednoduchá a predsa dokonalá, ktorá vznikla z potreby a túžby uchovať úrodu a potraviny na obdobie, kedy ich bude menej, sa neskôr zmenila na hru s pridávaním a vytváraním nových chutí a uchovávaním potravín na dlhšie obdobie. Celý svet solil a nakladal do cukru či tuku lokálne potraviny…

No a teraz trochu odbočím k tomu, aký luxusný život si žijeme.

V prvej polovici 19. storočia ste si u nás len ťažko mohli kúpiť napríklad čerstvé figy a pripravit si džem, ktorý tradične pripravovali v Maroku. Dnes je to ale našťastie celkom easy a ja, ako milovník marockej kuchyne, môžem zájsť do Kauflandu ,kúpiť si čerstvé figy a spraviť si doma džem, s ktorým sa premesiem v čase späť na raňajky v Maroku. To korenie v kombinácii s figami, to sa nedá nemať rád.

Ak ma už nejakú chvíľku sledujete, nasledujúcu vetu ste už určite počuli. Jedlo spája ľudí, krajiny a kultúry! Vždy to tak bolo a verím, že aj vždy bude. Pri mojej troche cestovania po svete som zistil, že celý svet spájajú napríklad aj techniky prípravy jedla, ktoré sú skoro všade veľmi podobné. Napríklad také “zaváranie” je takmer na celej zemeguli známe tisíce rokov, ak nie viac. Myšlienka jednoduchá a predsa dokonalá, ktorá vznikla z potreby a túžby uchovať úrodu a potraviny na obdobie, kedy ich bude menej, sa neskôr zmenila na hru s pridávaním a vytváraním nových chutí a uchovávaním potravín na dlhšie obdobie. Celý svet solil a nakladal do cukru či tuku lokálne potraviny…</p>
<p>No a teraz trochu odbočím k tomu, aký luxusný život si žijeme.</p>
<p>V prvej polovici 19. storočia ste si u nás len ťažko mohli kúpiť napríklad čerstvé figy a pripravit si džem, ktorý tradične pripravovali v Maroku. Dnes je to ale našťastie celkom easy a ja, ako milovník marockej kuchyne, môžem zájsť do Kauflandu ,kúpiť si čerstvé figy a spraviť si doma džem, s ktorým sa premesiem v čase späť na raňajky v Maroku. To korenie v kombinácii s figami, to sa nedá nemať rád.

INGREDIENCIE

  • 500 g čerstvých fíg
  • Kôra z 1 pomaranča
  • 220 g kryštálového cukru
  • Šťava z 1 citrónu
  • 2 lusky škorice celej
  • 3 hviezdice anízu
  • ½ čl kardamonu

POSTUP

Figy rozkrojíme na štvrtiny a dáme variť do 200 ml vody. Voda musí vrieť jemne a figy varíme dovtedy, kým úplne nezmäknú a nepustia do vody šťavu. K figám pridáme cukor, citrónovú šťavu, kôru z pomaranča a ostatné korenie a všetko spolu varíme na strednom ohni 8 – 12 minút. Dôležité je zmes pravidelne miešať, aby sa figy nepripálili. Po uvarení necháme odstáť 10 minút. Preložíme do zaváracích pohárov a sterilizujeme pri 80 stupňoch 10 – 12 minút.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...