Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi
Dnes je doba iná, aj keď jedlo je stále rovnaké. Situácia nám veľa vzala, ale akoby nám dala viac času. Tak prečo ho nestráviť vychutnávaním. A je takmer jedno, čo je na tanieri. Uvariť doma niekomu, koho máte radi a potešiť ho, pretože žijeme obdobie, kedy na to máme viac času.
INGREDIENCIE
- 510 g hladkej múký
- 340 ml teplej vody (nie horúcej)
- 7 g sušeného droždia
- Štipka soli
- Olivový olej
- 4 ks fialových zamiakov
- Čerstvý tymián
- Čierne mleté korenie
- Slanina
POSTUP
Múku zmiešame so štipkou soli, pridáme 2 polievkové lyžice olivového oleja. Do teplej vody pridáme 7g sušeného droždia, rozmiešame, pridáme do zmesi múky a vyhnetieme hladké a vláčne cesto. Takto pripravené cesto dáme do misky, ktorej vnútorné strany sme natreli olejom (cesto sa po vykysnutí nebude lepiť na misku). Misku zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť 60-75 minút. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem. Takto vykysnuté cesto rukami vytvarujeme do pekáča, ktorý sme predtým vysypali múkou alebo semolinou. Do cesta prstami oboch rúk urobíme priehlbinky (naozaj veľa priehlbiniek). Cesto polejeme olivovým olejom a nešetríme ním. A teraz je to na vašej kreativite – do cesta jemne povtláčajte zemiaky, slaninu a čerstvý tymián, osoľte, okoreňte a nechajte cesto ďalšiu hodinu prikryté utierkou podkysnúť. Pečieme na 200 stupňov 20-25 minút. Po vytiahnutí z rúry ešte horúce cesto raz výdatne pokvapkáme olejom.