11. októbra 2024

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si fľašu kvalitného vína a v kľude sa najesť. Bez toho, aby ste niekam utekali, alebo vám zazvonil mobil. Pamätám si totiž časy, keď som jedol v aute cestou na meeting, alebo som na obed utekal do fastfoodu a jedol pred počítačom v kancelárii.

Dnes je doba iná, aj keď jedlo je stále rovnaké. Situácia nám veľa vzala, ale akoby nám dala viac času. Tak prečo ho nestráviť vychutnávaním. A je takmer jedno, čo je na tanieri. Uvariť doma niekomu, koho máte radi a potešiť ho, pretože žijeme obdobie, kedy na to máme viac času.

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

INGREDIENCIE

  • 510 g hladkej múký
  • 340 ml teplej vody (nie horúcej)
  • 7 g sušeného droždia
  • Štipka soli
  • Olivový olej
  • 4 ks fialových zamiakov
  • Čerstvý tymián
  • Čierne mleté korenie
  • Slanina

POSTUP

Zemiaky uvaríme do mäkka v osolenej vode. Scedíme ich a necháme bokom trochu vychladnúť.

Múku zmiešame so štipkou soli, pridáme 2 polievkové lyžice olivového oleja. Do teplej vody pridáme 7g sušeného droždia, rozmiešame, pridáme do zmesi múky a vyhnetieme hladké a vláčne cesto. Takto pripravené cesto dáme do misky, ktorej vnútorné strany sme natreli olejom (cesto sa po vykysnutí nebude lepiť na misku). Misku zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť 60-75 minút. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem. Takto vykysnuté cesto rukami vytvarujeme do pekáča, ktorý sme predtým vysypali múkou alebo semolinou. Do cesta prstami oboch rúk urobíme priehlbinky (naozaj veľa priehlbiniek). Cesto polejeme olivovým olejom a nešetríme ním. A teraz je to na vašej kreativite – do cesta jemne povtláčajte zemiaky, slaninu a čerstvý tymián, osoľte, okoreňte a nechajte cesto ďalšiu hodinu prikryté utierkou podkysnúť. Pečieme na 200 stupňov 20-25 minút. Po vytiahnutí z rúry ešte horúce cesto raz výdatne pokvapkáme olejom.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Bread pudding

Úprimne vám poviem, že som sa začal učiť variť z dvoch dôvodov. Prvý bol prostý a to hlad. Ten druhý bol ekonomický. V roku 2007 som odletel do Anglicka s pár librami začať nový život. A vyskakovať som fakt nemohol. Jesť v reštauráciách neprichádzalo do úvahy. A tak...