Harira (tradičná Marocká polievka)
INGREDIENCIE
- 2 veľké cibule
- 2 mrkvy
- 4 strúčiky cesnaku
- 5 stoniek zeleru
- 2 červené čili papričky
- 100 g K-Bio červenej šošovice
- 3 PL K-Bio olivového oleja
- citrón
- 2 ČL mletej kurkumy
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletého zázvoru
- 600 ml K-Bio konzervovaných paradajok
- 2 L kuracieho vývaru
- 300 g konzervovaného cíceru
- 1 hrsť čerstvého koriandru
- soľ
- čierne mleté korenie
POSTUP
Konzervované paradajky si mixérom rozmixujeme na passatu (paradajkovú omáčku). V hrnci rozpálime olej, na ktorom orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď zmäknú, pridáme všetko korenie a chvíľku ho zarestujeme. Keď začne voňať, stiahneme oheň na stredný stupeň a pridáme očistenú, na tenké plátky nakrájanú mrkvu, a rovnako nakrájaný zeler. Všetko spolu restujeme asi 5 minút. Následne pridáme rozmixovane paradajky, najemno nasekanú čili papričku,vývar a privedieme k varu.
Do polievky pridáme šošovicu a varíme, kým nie je mäkká. Konzervovaný cícer zlejeme z nálevu, pridáme ho do polievky a necháme prehriať (cícer je už z konzervy tepelne upravený a teda nie je potrebné ho variť). Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti a pridáme nadrobno nasekaný koriander. Na tanieri stačí polievku jemne pokvapkať citrónovou šťavou. Prajeme dobrú chuť.
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.