10. októbra 2024
Jablká v župane
INGREDIENCIE
-
- 4 jablká
- 2 K- Favourites maslové lístkové cesto
- 120 g rozdrvených maslových sušienok
- 2 žĺtka
Naplň:
- 200 g slivkového džemu
- 70 g hrozienok naložených v rume
- 70 g vlašských orechov
- 20 g škoricového cukru
- 100 g kryštálového cukru
- 40 g vanilkového cukru
Vanilková omáčka:
- 500 ml smotany 33 %
- 200 g kryštálového cukru
- 150 g žĺtok
- 40 g vanilkového cukru
- 1 vanilkový lusk
POSTUP
Jablká ošúpeme a zbavíme jadrincov tak, aby sme jablko nerozrezali. Ideálne sú na to vykrajovače špeciálne určené na jadrince.
Na pomúčenú pracovnú dosku rozložíme lístkové cesto a rozdelíme ho na polovicu. Do stredu cesta dáme 2 polievkové lyžice rozdrvených sušienok a na sušienky položíme jablko.
V mixéri rozmixujeme všetky ingrediencie na náplň, kým sa nespoja do lepkavej a konzistentnej hmoty.
Vykrojený stred jabĺk naplníme náplňou tak, aby jemne prečnievala nad vrch jablka.
Postupne na vrch jablka prikladáme rohy lístkového cesta, ktoré vždy pomažeme žĺtkom, ktoré bude fungovať ako lepidlo. Nakoniec by mal vzniknúť balíček z lístkového cesta, v ktorom bude jablko akoby zabalené. Takto pripravený balíček celý potrieme zostávajúcim žĺtkom.
Na pomúčenú pracovnú dosku rozložíme lístkové cesto a rozdelíme ho na polovicu. Do stredu cesta dáme 2 polievkové lyžice rozdrvených sušienok a na sušienky položíme jablko.
V mixéri rozmixujeme všetky ingrediencie na náplň, kým sa nespoja do lepkavej a konzistentnej hmoty.
Vykrojený stred jabĺk naplníme náplňou tak, aby jemne prečnievala nad vrch jablka.
Postupne na vrch jablka prikladáme rohy lístkového cesta, ktoré vždy pomažeme žĺtkom, ktoré bude fungovať ako lepidlo. Nakoniec by mal vzniknúť balíček z lístkového cesta, v ktorom bude jablko akoby zabalené. Takto pripravený balíček celý potrieme zostávajúcim žĺtkom.
Jablká pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov, zhruba 25 minút, podľa veľkosti jablka.
Vanilkový krém pripravíme tak, že na strednom ohni zahrejeme smotanu spolu s cukrom a keď zmes dosiahne 40 stupňov, stiahneme ju z ohňa a za stáleho miešania metličkou do nej pridáme žĺtka, vanilkový cukor a aj pozdĺžne prepolený vanilkový lusk. Celú zmes následne zohrievame na strednom ohni, kým omáčka nezačne hustnúť. Teplota by však nemala presiahnuť 79 °C. Následne stačí omáčku precediť cez jemné sitko a podávať k upečenému jabĺčku.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika