10. októbra 2024

Jablká v župane

Jablká v župane

INGREDIENCIE

    • 4 jablká
    • 2 K- Favourites maslové lístkové cesto
    • 120 g rozdrvených maslových sušienok
    • 2 žĺtka

    Naplň: 

    • 200 g slivkového džemu
    • 70 g hrozienok naložených v rume
    • 70 g vlašských orechov
    • 20 g škoricového cukru 
    • 100 g kryštálového cukru
    • 40 g vanilkového cukru 

    Vanilková omáčka:

    • 500 ml smotany 33 %
    • 200 g kryštálového cukru
    • 150 g žĺtok
    • 40 g vanilkového cukru
    • 1 vanilkový lusk

POSTUP

Jablká ošúpeme a zbavíme jadrincov tak, aby sme jablko nerozrezali. Ideálne sú na to vykrajovače špeciálne určené na jadrince.
Na pomúčenú pracovnú dosku rozložíme lístkové cesto a rozdelíme ho na polovicu. Do stredu cesta dáme 2 polievkové lyžice rozdrvených sušienok a na sušienky položíme jablko.
V mixéri rozmixujeme všetky ingrediencie na náplň, kým sa nespoja do lepkavej a konzistentnej hmoty.
Vykrojený stred jabĺk naplníme náplňou tak, aby jemne prečnievala nad vrch jablka.
Postupne na vrch jablka prikladáme rohy lístkového cesta, ktoré vždy pomažeme žĺtkom, ktoré bude fungovať ako lepidlo. Nakoniec by mal vzniknúť balíček z lístkového cesta, v ktorom bude jablko akoby zabalené. Takto pripravený balíček celý potrieme zostávajúcim žĺtkom.

Jablká pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov, zhruba 25 minút, podľa veľkosti jablka.
Vanilkový krém pripravíme tak, že na strednom ohni zahrejeme smotanu spolu s cukrom a keď zmes dosiahne 40 stupňov, stiahneme ju z ohňa a za stáleho miešania metličkou do nej pridáme žĺtka, vanilkový cukor a aj pozdĺžne prepolený vanilkový lusk. Celú zmes následne zohrievame na strednom ohni, kým omáčka nezačne hustnúť. Teplota by však nemala presiahnuť 79 °C. Následne stačí omáčku precediť cez jemné sitko a podávať k upečenému jabĺčku.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...