Konfitované husacie stehno s lokšou a jablkami
INGREDIENCIE
-
- 2 ks husacích stehien
- 1 kg husacej masti
- 1 kg hrubej morskej soli
- Čerstvý rozmarín
- Čierne mleté korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 kg zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- Soľ
- 100 g husacej masti
- 3 veľké jablká
- 2 cibule
- 2 pl trstinového cukru
- 1 dl brandy
- Čerstvý tymián
- 3 pl masla
POSTUP
Masť si rozpustíme v hrnci, ale tak, aby bola len teplá a nevarila sa. Do malého hlbokého pekáča uložíme stehná, tri strúčiky cesnaku, čerstvý rozmarín a opatrne ich zalejeme teplou masťou tak, aby boli stehná úplne ponorené. Hladinu musíme pred konfitovaním zakryť – na to použijeme papier na pečenie, ktorý vystrihneme do tvaru pekáča tak, aby pokryl celú hladinu. Stehná konfitujeme v rúre na 100 stupňov približne 7 hodín.
Uvarené zemiaky v šupke ošúpeme a cez jemné sitko prepasírujeme na pracovnú dosku, ktorú sme pomúčili, aby sa zemiaky nelepili. Pridáme múku, soľ a vypracujeme elastické cesto. Cesto rozdelíme na menšie rovnaké kúsky, z ktorých následne vyvaľkáme tenké lokše. Tie potom na suchej panvici pražíme do svetlohneda. Keď je lokša upečená, potrieme ju husacou masťou.
Jedno jablko ošúpeme a nakrájame na malé kocky 3 x 3 mm. Cibuľu nakrájame na rovnakú veľkosť ako jablká. Na panvici rozpustíme 2 pl masla, na ktorých orestujeme jablká a cibuľu. Keď jemne zmäknú, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Zalejeme brandy a alkohol necháme celkom odpariť. Zmes osolíme, okoreníme, pridáme čerstvý tymián a varíme 5 min. Po piatich minútach pridáme dve jablká nakrájané na mesiačiky a varíme, kým nezmäknú aj väčšie kusy jabĺk. Po odstavení z plynu do jabĺk zamiešame 1 pl studeného masla.
Tip 1: Je naozaj dôležité, aby ste hus dôkladne nasolili a neponáhľali sa – soľ vytiahne prebytočnú vodu a zároveň hus dostatočne osolí.
Tip 2: Na solenie používajte vždy len hrubú morskú soľ, klasická stolová je veľmi jemná a hus by bola presolená.
Tip 3: Masť, v ktorej sme konfitovali husacie stehno, môžeme znovu schladiť a použiť na ďalšie konfitovanie alebo na potieranie lokší.
Tip 4: Predtým ako dáte lokše piecť na suchú panvicu, je dôležité ju očistiť od múky – tá sa zvykne rýchlo spáliť.