11. októbra 2024

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť mäso vždy do dokonalosti aj bez toho, aby mu človek musel venovať veľkú pozornosť.

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

INGREDIENCIE

  • Zemiakové lokše

    • 600 g zemiakov varených v šupke
    • 200 g hrubej múky
    • Kačací tuk
    • Soľ
    • Mleté čierne korenie

    Konfitované kačacie stehná

    • 4 ks kačacích stehien
    • 200 g morskej soli
    • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1,5 l kačacej masti
    • Mleté čierne korenie
    • 4 ks bobkového listu 
    • Čerstvý tymian
    • Koža z jedného kuracieho alebo kačacieho stehna/prsa

    Dusená červena kapusta:

    • 1200 g červenej kapusty 
    • 1 veľká červená cibuľa
    • 4 pl hnedého cukru
    • 2dl červeného vína
    • 1 pl mletej rasce
    • Soľ
    • Korenie
    • Bobkový list

    Omáčka z liofilizovaných čučoriedok

    • Hrsť liofilizovaných čučoriedok
    • 2 dl červeného vina
    • 1 pl studeného masla

POSTUP

S prípravou konfitovaných kačacích stehien musíme začať 12 hodín predtým, ako ich chceme reálne konfitovať, a to tak, že si v mixéri rozmixujeme soľ, bobkový list, čierne mleté korenie a čerstvú petržlenovú vňať. Takto pripravenou zmesou potrieme kačacie stehná, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 12 hodín odpočívať v chladničke. Po dvanástich hodinách stehná dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Toto je veľmi dôležitý krok, aby neskôr nebolo mäso veľmi slané. Rúru si rozohrejeme na 100 stupňov. Do hrnca uložíme na dno kačacie stehná, cesnak a čerstvý tymian a to všetko zalejeme 1,5 l kačacej masti.

Konfitovanie vlastne znamená pomalé varenie v tuku alebo oleji. Po konfitovaní bude mäso nádherne krehké, mäkké a dokonale uvarené.

Takto pripravený hrniec prikryjeme papierom na pečenie tak, že si vystrihneme tvar hrnca a papier položíme priamo na hladinu oleja. Hrniec potom vložíme do rúry na minimálne 4 hodiny. Po tomto čase rúru vypneme a necháme vychladnúť spolu s hrncom vo vnútri. Dávame si pozor, keď budeme stehná vyberať, pretože budú také krehké, že by sa nám mohli rozpadnúť. Aby sme dosiahli krásnu chrumkavú kožu, stehná uložíme na pekáč a pod grilom alebo na panvičke orestujeme do chrumkava. Pri dopekaní kačacích stehien si na ten istej panvičke môžeme vypiecť škvarky z kačacej kože. Dodajú kapuste nový chuťový rozmer a pridajú ďalšiu textúru.

Zemiaková lokša
Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme ich celkom vychladnúť, aby sme sa zbavili čo najväčšieho množstva vody v nich. Takto vychladnuté zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto, ktoré následne rozdelíme a valčekom vyváľame na potrebnú hrúbku. Pečieme na suchej panvici a po dopečení potrieme kačacou masťou.

Červená kapusta
Na jemno nakrájanú červenú cibuľu speníme na troche kačacieho tuku, pridáme cukor a necháme, nech sa vytvorí karamel. Do karamelu a cibule pridáme najemno nasekanú červenú kapustu, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a bobkový list a spolu dusíme asi 20 minút. Pridáme červená víno, necháme ho odpariť tak na 1/3 pôvodného obsahu a všetko spolu dusíme ďalších 20 minút, kým nie je kapusta mäkká.

Omáčka z liofilizovaných čučoriedok
Omáčka je veľmi jednoduchá – v červenom víne uvaríme liofilizované čučoriedky tak, že obsah tekutiny zredukujeme na 2/3 a po odstavení z plameňa, keď sa omáčka už nevarí, pridáme studené maslo, ktoré ju zjemní a zahustí.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...

Bread pudding

Úprimne vám poviem, že som sa začal učiť variť z dvoch dôvodov. Prvý bol prostý a to hlad. Ten druhý bol ekonomický. V roku 2007 som odletel do Anglicka s pár librami začať nový život. A vyskakovať som fakt nemohol. Jesť v reštauráciách neprichádzalo do úvahy. A tak...