11. októbra 2024

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov čo som si objednal. Už je to viac ako 5 rokov, no jedna vec z tej spomienky vyčnieva. Pamätám si, že som si dal steak a omáčku zo zeleného korenia. Najlepšiu omáčku, akú som kedy jedol. A tam mi došlo, že upiecť kus mäsa vie aj lepšie cvičená opica s teplomerom. No chutná omáčka je kuchárske umenie. Táto moja cesnaková je základ, ktorý mne vždy zachránil krk, keď som potreboval rýchlu večeru.
Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

INGREDIENCIE

  • Omáčka

    • 11 Strúčikov cesnaku
    • 50 g Masla
    • 45 g Hladkej múky
    • 250 g Smotany 33%
    • 550 ml Mäsového vývaru

    Olúpaný cesnak povaríme v smotane 12 minút a takto uvarený cesnak aj so smotanou, v ktorej sa varil, si dáme bokom – ešte ho budeme potrebovať.

    V malom hrnci si rozpustíme maslo, pridáme múku a 3 minúty ju opekáme. Je doležité, aby sa múka uvarila. Po troch minútach pridáme vývar, poriadne metličkou rozmiešame a varíme spolu 10 minút. Pridáme cesnak, ktorý sme varili v smotane a znova spolu varíme 3 minúty. Nakoniec pridáme aj smotanu, opäť necháme variť pár minút, zmes rozmixujeme, precedíme cez jemné sitko, osolíme a okoreníme.

POSTUP

Mäso
Na šťavnaté kuracie prsia budete bezpodmienečne potrebovať prsia aj s kožou. Koža uchová v mäse šťavnatosť a ochráni mäso pred tým, aby sa vysušilo. Kuracie opečieme na oleji ,najprv kožou dole 5 až 7 minút, potom otočíme, pridáme rozmarín a lyžicu masla a necháme ďalších 7 minút dopiecť. Takto upečené kuracie prsia dáme do omáčky a ešte 10 minút spolu povaríme…

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...

Bread pudding

Úprimne vám poviem, že som sa začal učiť variť z dvoch dôvodov. Prvý bol prostý a to hlad. Ten druhý bol ekonomický. V roku 2007 som odletel do Anglicka s pár librami začať nový život. A vyskakovať som fakt nemohol. Jesť v reštauráciách neprichádzalo do úvahy. A tak...