10. októbra 2024

Maďarský kurací paprikáš

Maďarský kurací paprikáš

INGREDIENCIE

  • Paprikáš 

    • 1 celé kura, rozdelené na stehná a prsia
    • 2 ČL sladkej údenej papriky
    • 2 ČL pikantnej papriky
    • 2 PL hladkej múky 
    • 500 ml hydinového vývaru
    • 2 PL bravčovej masti 
    • 2 červené papriky, nakrájane na malé kocky
    • 1  väčšia cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 3 dl kyslej smotany
    • Čierne mleté korenie
    • Soľ

    Maslové halušky

    • 500 g hladkej múky
    • 3 vajíčka 
    • 2 dl vody
    • Soľ 
    • Čierne mleté korenie
    • Rozpustené maslo

POSTUP

Cibuľu a cesnak nasekáme na stredne veľké kusy.
Kuracie mäso osolíme a okoreníme.
Bravčovú masť rozpálime v hrnci a mäso prudko restujeme zo všetkých strán. Keď je hotové, preložíme ho do misky.
Na masti ďalej orestujeme pripravenú cibuľu a cesnak. Pozor, stačí ich restovať len jemne, aby nestmavli.
K cibuli a cesnaku pridáme múku, údenú aj pikantnú papriku a spolu niekoľko sekúnd na strednom ohni opekáme. Treba dať pozor, aby nebol tuk príliš horúci, pretože paprika by sa mohla spáliť a byť horká.
Do hrnca následne vrátime kura, zalejeme ho vývarom, osolíme, okoreníme a varíme 40 minút na strednom ohni.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z omáčky a tú spolu s kyslou smotanou rozmixujeme do hladka.
Uvarené mäso vrátime do hrnca a zalejeme rozmixovanou omáčkou. Pridáme na kocky nasekanú papriku a varíme ešte 10 minút, aby sa prepojili chute a paprika zmäkla.
Na zaver dochutíme soľou a korením.

Maslové halušky:

Z múky, vajec, vody, soli a korenia vypracujeme hladké cesto.
V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu  a cez haluškár do nej postupne pretláčame cesto. Maslové halušky sa varia kratšie ako tie zemiakové, stačia im 3 až 4 minútky.
Keď halušky vyplávajú na hladinu, sú hotové.
Po uvarení a scedení halušiek ich zmiešajte s rozpusteným maslom.

Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská Republika

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...