11. októbra 2024

Mäsové guličky s omáčkou zo zeleného korenia

Mäso pomelieme na mlynčeku a spolu premiešame, aby sa obe mäsá pekne prepojili. Ak si kúpite už namleté mäso, dajte si pozor, aby malo dostatočný obsah tuku, aspoň 30 %. Do misky si rozdrobíme striedku z chleba (bez okrajov) a zalejeme ju smotanou. Na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pozor, dôležité je, aby veľmi nezhnedla – stačí keď bude mať svetlo zlatú farbu. Orestovanú cibuľu a cesnak necháme 2 minúty vychladnúť a následne zmiešame všetky ingrediencie na mäsovú zmes, teda mäso, vajíčko, chlieb so smotanou, všetky koreniny a cibuľu s cesnakom. Všetko spolu naozaj dôkladne premiešame a necháme 15 až 20 minút v chladničke, kde sa chute navzájom prepoja. Kým mäsová zmes odpočíva v chladničke, pripravíme si omáčku. Na oleji orestujeme cibuľu, tentokrát už do hneda. Následne ju zalejeme brandy, ktoré necháme postupne odparovať, až v hrnci nezostane takmer žiadna tekutina. Pridáme vývar a spolu varíme 5 minút. Po piatich minútach do základu na omáčku prilejeme smotanu a spolu opäť varíme, bude stačiť 3 minúty. Nakoniec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Rozmixovaná cibuľa omáčku zahusti. Úplne na záver vrátime omáčku do hrnca, pridáme nakladané zelené korenie a varíme posledných 5 minút. Keď omáčku odstavíme, pridáme ešte 2 lyžice dobre vychladeného masla.

Z mäsovej zmesi tvarujeme guličky veľké 2 až 3 cm a smažíme na rastlinnom oleji s trochou masla.

Mäsové guličky s omáčkou zo zeleného korenia

INGREDIENCIE

  • 250 g hovädzieho pleca
  • 220 g bravčového bôčiku
  • 80 g striedky z toastového chleba
  • 150 ml smotany 33 %
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajíčko
  • Soľ
  • 1 čl nové mleté korenie
  • 1 čl biele mleté korenie
  • 2 pl masla
  • 1 pl čerstvého tymiánu

Omáčka

  • 2 malé cibule
  • 2 pl oleja
  • 200 ml brandy
  • 100 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany 33 %
  • 3 pl nakladaného zeleného korenia
  • 2 pl worchestrovej omáčky
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • 2 pl masla

POSTUP

Mäso pomelieme na mlynčeku a spolu premiešame, aby sa obe mäsá pekne prepojili. Ak si kúpite už namleté mäso, dajte si pozor, aby malo dostatočný obsah tuku, aspoň 30 %. Do misky si rozdrobíme striedku z chleba (bez okrajov) a zalejeme ju smotanou. Na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pozor, dôležité je, aby veľmi nezhnedla – stačí keď bude mať svetlo zlatú farbu. Orestovanú cibuľu a cesnak necháme 2 minúty vychladnúť a následne zmiešame všetky ingrediencie na mäsovú zmes, teda mäso, vajíčko, chlieb so smotanou, všetky koreniny a cibuľu s cesnakom. Všetko spolu naozaj dôkladne premiešame a necháme 15 až 20 minút v chladničke, kde sa chute navzájom prepoja. Kým mäsová zmes odpočíva v chladničke, pripravíme si omáčku. Na oleji orestujeme cibuľu, tentokrát už do hneda. Následne ju zalejeme brandy, ktoré necháme postupne odparovať, až v hrnci nezostane takmer žiadna tekutina. Pridáme vývar a spolu varíme 5 minút. Po piatich minútach do základu na omáčku prilejeme smotanu a spolu opäť varíme, bude stačiť 3 minúty. Nakoniec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Rozmixovaná cibuľa omáčku zahusti. Úplne na záver vrátime omáčku do hrnca, pridáme nakladané zelené korenie a varíme posledných 5 minút. Keď omáčku odstavíme, pridáme ešte 2 lyžice dobre vychladeného masla.

Z mäsovej zmesi tvarujeme guličky veľké 2 až 3 cm a smažíme na rastlinnom oleji s trochou masla.

Tip na zaver: Podávame so sezónnymi bylinkami a chlebom alebo zemiakmi.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...