11. októbra 2024
Mäsové guličky s omáčkou zo zeleného korenia
Mäso pomelieme na mlynčeku a spolu premiešame, aby sa obe mäsá pekne prepojili. Ak si kúpite už namleté mäso, dajte si pozor, aby malo dostatočný obsah tuku, aspoň 30 %. Do misky si rozdrobíme striedku z chleba (bez okrajov) a zalejeme ju smotanou. Na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pozor, dôležité je, aby veľmi nezhnedla – stačí keď bude mať svetlo zlatú farbu. Orestovanú cibuľu a cesnak necháme 2 minúty vychladnúť a následne zmiešame všetky ingrediencie na mäsovú zmes, teda mäso, vajíčko, chlieb so smotanou, všetky koreniny a cibuľu s cesnakom. Všetko spolu naozaj dôkladne premiešame a necháme 15 až 20 minút v chladničke, kde sa chute navzájom prepoja. Kým mäsová zmes odpočíva v chladničke, pripravíme si omáčku. Na oleji orestujeme cibuľu, tentokrát už do hneda. Následne ju zalejeme brandy, ktoré necháme postupne odparovať, až v hrnci nezostane takmer žiadna tekutina. Pridáme vývar a spolu varíme 5 minút. Po piatich minútach do základu na omáčku prilejeme smotanu a spolu opäť varíme, bude stačiť 3 minúty. Nakoniec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Rozmixovaná cibuľa omáčku zahusti. Úplne na záver vrátime omáčku do hrnca, pridáme nakladané zelené korenie a varíme posledných 5 minút. Keď omáčku odstavíme, pridáme ešte 2 lyžice dobre vychladeného masla.
Z mäsovej zmesi tvarujeme guličky veľké 2 až 3 cm a smažíme na rastlinnom oleji s trochou masla.
INGREDIENCIE
- 250 g hovädzieho pleca
- 220 g bravčového bôčiku
- 80 g striedky z toastového chleba
- 150 ml smotany 33 %
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajíčko
- Soľ
- 1 čl nové mleté korenie
- 1 čl biele mleté korenie
- 2 pl masla
- 1 pl čerstvého tymiánu
Omáčka
- 2 malé cibule
- 2 pl oleja
- 200 ml brandy
- 100 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml smotany 33 %
- 3 pl nakladaného zeleného korenia
- 2 pl worchestrovej omáčky
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- 2 pl masla
POSTUP
Mäso pomelieme na mlynčeku a spolu premiešame, aby sa obe mäsá pekne prepojili. Ak si kúpite už namleté mäso, dajte si pozor, aby malo dostatočný obsah tuku, aspoň 30 %. Do misky si rozdrobíme striedku z chleba (bez okrajov) a zalejeme ju smotanou. Na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pozor, dôležité je, aby veľmi nezhnedla – stačí keď bude mať svetlo zlatú farbu. Orestovanú cibuľu a cesnak necháme 2 minúty vychladnúť a následne zmiešame všetky ingrediencie na mäsovú zmes, teda mäso, vajíčko, chlieb so smotanou, všetky koreniny a cibuľu s cesnakom. Všetko spolu naozaj dôkladne premiešame a necháme 15 až 20 minút v chladničke, kde sa chute navzájom prepoja. Kým mäsová zmes odpočíva v chladničke, pripravíme si omáčku. Na oleji orestujeme cibuľu, tentokrát už do hneda. Následne ju zalejeme brandy, ktoré necháme postupne odparovať, až v hrnci nezostane takmer žiadna tekutina. Pridáme vývar a spolu varíme 5 minút. Po piatich minútach do základu na omáčku prilejeme smotanu a spolu opäť varíme, bude stačiť 3 minúty. Nakoniec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Rozmixovaná cibuľa omáčku zahusti. Úplne na záver vrátime omáčku do hrnca, pridáme nakladané zelené korenie a varíme posledných 5 minút. Keď omáčku odstavíme, pridáme ešte 2 lyžice dobre vychladeného masla.
Z mäsovej zmesi tvarujeme guličky veľké 2 až 3 cm a smažíme na rastlinnom oleji s trochou masla.
Tip na zaver: Podávame so sezónnymi bylinkami a chlebom alebo zemiakmi.