Mrkvová polievka s pestom z mrkvovej vňate
INGREDIENCIE
- 800 g mrkvy
- 500 ml mrkvovej šťavy K-Bio
- 80 g šalotky
- 45 g zázvoru
- 2 PL masla
- 1 dl smotany na varenie
- soľ
- čierne mleté korenie
- kôra z polovice citrónu
-
Pesto:
- 60 g mrkvovej vňate
- 100 g mandlí
- 26 g strúhaného parmezánu
- 1 dl olivového oleja
- čierne mleté korenie
- šťava z polovice citrónu
POSTUP
Na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a zázvor. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska 0,5 cm hrubé. Keď cibuľa chytí zlatistú farbu, pridáme mrkvu a restujeme ešte 2 – 3 minúty. Zmes osolíme a okoreníme, pridáme mrkvovú šťavu a vodu podľa potreby tak, aby bola tekutina 1 cm nad úrovňou mrkvy. Varíme, kým mrkva nezmäkne.
Kým sa varí mrkva, pripravíme si pesto. Mrkvovú vňať poriadne umyjeme a osušíme. Do mixéra pridáme postupne všetky ingrediencie a rozmixujeme. Po rozmixovaní pesto podľa potreby dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
Keď mrkva zmäkla, rozmixujeme ju v mixéri. Mrkvový krém vrátime do hrnca, privedieme k varu, zahustíme smotanou a minútku povaríme. Na záver dochutíme soľou, korením, prípadne aj kôrou z citróna.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.