11. októbra 2024

Omáčka zo zeleného korenia

Demi glace je čudný názov, ktorý veľa ľuďom nič nehovorí. Ak ste sa niekedy motali v profesionálnej kuchyni alebo poznáte niekoho takého , je to vlastne slávna UHO, čiže univerzálna hnedá omáčka.

Demi glace je klasický francúzsky recept na mäsový základ omáčky.

Ak sa vám napríklad doma nikdy nepodarila omáčka zo zeleného korenia, ako v tom dobrom podniku, kde ste ju naposledy mali, tak jeden z dôvodov môže byť práve ten, že ste nemali demi glace. 36 hodín varená omáčka, ktorá po schladnutí zmení svoju konzistenciu z tekutej na želatínovú bez pridania želatíny. Teľacie kosti, ktoré sú jej zakladom, totiž obsahujú toľko kolagénu, že bez problémov nahradia akúkoľvek želatínu. Samozrejme, z demi glace nemusíte robiť len omáčky, skvele sa hodí ako mäsová „bomba“ aj do gulášov, pomaly duseného mäsa a podobne. Kreativite sa medze nekladú. Ako sa rozhodnete použiť túto fľaštičku plnú super silnej mäsovej chuti je len na vás. Ja pridávam tip na omáčku zo zeleného korenia.

INGREDIENCIE

  • Omáčka zo zeleného korenia

    • 1 Pán Tymián Demi Glace
    • 40 g nakladaného zeleného korenia
    • 2 pl koňaku/brandy
    • 20 ml 33 % smotany 
    • 40 g studeného masla
    • Soľ 
    • ½ čl čerstvo mletého čierneho korenia

POSTUP

V malom hrnci si na 30 sekúnd zahrejeme čerstvo pomleté čierne korenie a pridáme zelené korenie, ktoré opražíme zhruba 2 minúty. Koňak pridáme ku koreniu a necháme celkom odpariť. Chceme dostat do omáčky chuť, nie alkohol. Keď sa koňak odparí, do hrnca príde demi glace. Všetko spolu povaríme 5 minút. So už povarenej omáčky pridáme smotanu a opäť varíme 4 minúty. Na záver omáčku dochutíme soľou. Po odstavení omáčky z ohňa do nej vmiešame studené maslo, ktoré omáčku zahustí a dá jej krásnu lesklú farbu.

Kaufland Slovenská Republika

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...