11. októbra 2024
Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom
Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý pripomína zázvor, no má jedinečný charakter.
INGREDIENCIE
- 400 g kuracej pečienky
- 200 g masla
- 1 dl brandy
- mleté čierne korenie
- soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké šalotky
- olivový olej
- kôra z jedného pomaranča
- 175 g masla
POSTUP
Základom je dobre umyť a očistiť pečienku. Čím kvalitnejšiu zoženieme, tým kvalitnejší výsledný produkt dostaneme. Na olivovom oleji si orestujeme najemno nakrájanú šalotku a cesnak tak, aby zmäkli. Na druhej panvičke si sprudka orestujeme pečienky z každej strany tak, aby sa stiahli, čo trvá zhruba 7 minút. Okoreníme, no v žiadnom prípade nesolíme – pečienky by stuhli. Pečienky zalejeme brandy a necháme zredukovať zhruba na polovicu. Pozor, pečienky by mali byť vnútri ešte trošku ružové. Ak ich na panvici úplne umučíme, naozaj im to na chuti nepridá. Do mixéra dáme celý obsah panvičky, teda pečienky vyvarené s brandy, pridáme aj orestovaný cesnak so šalotkou a zhruba 5-7 minút necháme mixovať, pokiaľ nedostaneme hladkú hmotu. Do tej pridávame za pomalšieho mixovania zmäknuté maslo nakrájané na menšie kocky. Snažíme sa získať čo najhladkejšiu hmotu.
Ak chcete, aby bola paštéta naozaj hladká a vláčna, treba ju prepasírovať cez jemne sitko. Tesne pred koncom mixovania ešte okoreníme a osolíme podľa chuti.
Pomarančové maslo:
Do menšieho hrnca dáme 200 g masla a vložíme ho na 10 minút do rúry rozohriatej na 170 °C. A stane sa zázrak. Od mliečnej bielkoviny sa oddelí krásne zlaté prepustené maslo, ktoré môžeme pomaličky naliať na vrch paštéty a tým zabrániť jej pokazeniu. Do masla pridajte nastrúhanú pomarančovú kôru a nechajte stuhnúť.
Skladujte v chladničke, v ktorej vám paštéta vydrží 7-10 dní.