11. októbra 2024
Pečená cibuľa na víne s omáčkou z pečeného cesnaku
Som si istý, že je mnoho dôvodov, prečo sa niekto stane vegánom či vegetariánom. Zhruba asi toľko, ako je dôvodov, prečo sa ním nestať. Ja som zvolil taktiku zobrať si z oboch táborov niečo. Lebo nie je len čierna a biela. Aspoň pre mňa nie. Rastlinná strava je super. A živočíšna bielkovina je nenahraditeľná. Ale aplikujem na oba svety rovnaké pravidlá. Ako napríklad. Jedlo mi musí dávať zmysel. Jedlo sa na nič nehrá. Invencia a snaha. A hlavne láska k tomu jedlu. A tu máte moju verziu, kde som sa snažil na nič nehrať. A tak cibuľa a cesnak! To dáva zmysel a vždy bude, ale snažil som sa to poňať modernejšie a jednoducho. Ak na tomto tanieri nevidno moju lásku k jedlu, niečo robím zle 🙂 ! Je to len pečená cibuľa na troche vína a omáčka z pečeného cesnaku, no pre mňa je to najlepšie vyjadrenie toho, že rastlinná strava je super.
INGREDIENCIE
- 4 večšie cibuľe
- 3 hlavičky cesnaku
- 4 pl Balzamikového octa
- 1 dl bieleho vína
- 1 pl cukru
- 1 čl soli
- 1 čl čierného mletého korenia
- 0.5 dl kokosového mlieka
- 1.5 dl zeleninového vývaru
- Olivový olej
POSTUP
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cibulu očistíme a rozkrojíme horizontálne cez stred. Do menšieho pekáča pridáme balzamiko, biele víno, cukor a soľ. Tiež pridáme 2 lyžice rozpusteného masla. Cibuľu uložíme rozkrojenou stranou smerom nadol a pred pečením ešte okoreníme. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme na 200 stupňov 25 minút. Po 25 minútach cibule otočíme a pečieme ešte 15 minút. Posledných 5 už bez alobalu.
Cesnak tesne nad vrchom hlavičky odrežeme, rez osolíme, okoreníme pridáme trochu olivového oleja a zabalíme do alobalu. Pečieme 55 minút na 200 stupňov. Keď je cesnak upečený a trochu vychladne, vytlačíme strúčiky z hlavičky do misky a rozmixujeme spolu s vývarom na hladkú kašu. Nakoniec ešte túto kašu zahrejme a pridáme 0,5 dl kokosového mlieka, ktoré chute spojí a trochu omáčku zahustí.
Servírujeme s listovým šalátom.