Risotto
Niečo, čo má zásadné miesto u mňa v kuchyni. Produkt, ktorý chcem fakt používať. A keďže taký na trhu nebol, jeden som si vyrobil sám. Pretože sú jedlá, a že ich nie je vôbec málo, ktoré bez dobrého vývaru nikdy nebudú dosť dobré. Jediná možnosť (nie, kupované bujóny nie sú možnosť) je vývar uvariť, zamraziť a počkať, kým príde jeho chvíľa. No sáčky s mrazeným vývarom väčšinou zaberú polovicu bežnej vstavanej mrazničky a navyše, podľa mojej vlastnej skúsenosti, vždy keď som ho konečne potreboval, tak tam už žiadny nebol.
Vôbec si tu nejdem hladkať ego, aké je to skvelé. To už nechám na vaše posúdenie a verím, že vás bude varenie s Pán Tymian Hydinovým vývarom aviť aspoň tak, ako mňa.
Ak by ste nevedeli, čo s takýmto vývarom robiť, pridávam vám tu pár tipov.
Talianské risotto (4-krát inak)
Základné risotto sa v taliančine označuje ako Risotto Bianco, ciže biele risotto a je to základ, od ktorého sa potom môžeme posunúť k extra ingredienciám.
INGREDIENCIE
-
Risotto Bianco
250 g Arborio ryže
100 g masla
1 šalotka
85 g parmezánu
60 ml olivového oleja
70 ml suchého bieleho vína
1,1 l Vývaru Pán Tymián
Čierne mleté korenie
POSTUP
Tekvica, pesto, repa a sušené paradajky …
Ak by vám základné risotto bolo málo, tak treba pridať extra chuť – ja som vám vybral pár simple chutí, ktoré mňa v risotte bavia.
Postup je taký, ako ste čítali pri základnom risotte, no predtým, ako pridáte do risotta prvýkrát vývar, tak pridáte jednu z vyššie spomínaných ingrediencií. A teraz poďme na to, ako ich pripraviť.
Tekvica
Tekvicu musíme olúpať, nakrájať na menšie kúsky, osoliť, okoreniť a vložiť do pekáča spolu s olivovým olejom a trochou bieleho vína. Pekáč treba nechať prikrytý buď alobalom alebo hornou časťou pekáča. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti kúskov tekvice. Tekvica sa dá takto piecť aj v celku, len to trvá o dosť dlhšie. Upečenú tekvicu rozdelíme na dve polovice – jednu rozmixujeme do hladkej kaše, ktorú budeme po 2 pl pridávať do risotta spolu s vývarom. Druhú polku necháme na menšie kúsky a pridáme ju do risotta predtým, ako pridáme prvý vyvar.
Pesto
Existuje mnoho druhov pesta, no ja som vybral klasické bazalkové pesto.
50 g bazalky
40 g nastrúhaného parmezánu
40 ml olivového oleja
20 g píniových orieškov
Polovica cesnakovej hlavičky
Toto všetko potrebujete spolu doslova rozmlátiť v v mažiari. Najprv bazalku a oriešky, potom cesnak, parmezán a nakoniec olivový olej. Hotové pesto pridáme do risotta pred prvým vývarom.
Repa
Postupujeme presne ako pri tekvici.
Sušené paradajky
Sušene paradajky si vyberieme z nálevu. Ak máte paradajky bez nálevu, stačí ich nakrájať na menšie kocky, ktoré pridáte pred prvým vývarom do risotta.