11. októbra 2024

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na čo si bude treba dať pozor, je kvalita mäsa a prepečenie, ktoré jednoducho musí byť „medium“.

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

INGREDIENCIE

  • Flank steak
  • Chlieb
  • Miešaný šalát podľa vlastného výberu (aspoň tri druhy)
  • Kyslé uhorky
  • Maslo
  • Olivový olej
  • 3 pl horčičných semienok
  • 2 pl hrubozrnnej horčice 
  • 2 pl medu
  • Čierne korenie
  • Morská soľ
  • 2 dl suchého bieleho vína

POSTUP

Flank steak dobre osolíme a okoreníme a hodíme na poriadne rozpálenú panvicu alebo gril. Dôležité je nechať steak z každej strany poriadne zatiahnuť. Keďže flank steak je dosť tenký, stačia nám 1-2 minúty z každej strany. Steak vyberieme z panvice a zabalíme na 5 minút do alobalu, aby si oddýchol.

Medzitým si rozkrojíme chlieb, potrieme ho maslom a na 7 minút vložíme do rozohriatej rúry, aby chytil peknú farbu a maslo sa vpilo do chleba.

Medovo-horčicový dresing pripravíme tak, že horčičné semienka 15-20 minút varíme v bielom víne na miernom plameni, pokiaľ sa všetka tekutina neodparí. V miske si potom postupne zmiešame horčicu, horčičné semienka, med a za stáleho miešania prilejeme také množstvo oleja, že dostaneme konzistenciu hustejšieho medu. Nakoniec, samozrejme, okoreníme a osolíme.

V panvici, kde sme pripravovali steak, rozpustíme 125 g masla a steak vrátime do panvice. Na stredne silnom ohni ho lyžicou polievame rozpusteným maslom ešte tak 4 minúty. Znova vyberieme z panvice a ešte na minútku-dve necháme odpočívať zabalený v alobale.

Na radu prichádza kompletizácia. Dôležité je každé „poschodie“ sendviču ochutiť a úplne nám na to bude stačiť soľ a korenie.

Teraz dobrá rada: steak vždy krájame proti vláknam. To znamená, že pokiaľ máme vlákna mäsa vodorovne, krájame zvisle a opačne. Potom sa bude steak lepšie jesť a nebude taký „žuvačkový“. Nakoniec ešte pridáme dostatok dresingu.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...

Bread pudding

Úprimne vám poviem, že som sa začal učiť variť z dvoch dôvodov. Prvý bol prostý a to hlad. Ten druhý bol ekonomický. V roku 2007 som odletel do Anglicka s pár librami začať nový život. A vyskakovať som fakt nemohol. Jesť v reštauráciách neprichádzalo do úvahy. A tak...