10. októbra 2024

Tekvicový koláč

INGREDIENCIE

  • Cesto:

    • 305 g hladkej múky
    • 16 g kryštálového cukru
    • 3 g soli
    • 115 g veľmi studeného masla
    • voda

    Náplň:

    • 1 stredne veľká tekvica
    • 1 plechovka kondenzovaného mlieka (Salko 396 g)
    • 3 vajcia
    • 3 g sušeného zázvoru
    • 3 g mletej škorice
    • 2 g muškátového oriešku
    • 2 g soli

POSTUP

Tekvicu rozpolíme a lyžicou vyberieme jadierka. Rúru rozohrejeme na 215 °C, obe polovice tekvice potrieme olejom a v rúre pečieme v celku aj so šupkou do mäkka, asi 50 až 55 minút (závisí od veľkosti tekvice). Po upečení necháme tekvicu vychladnúť. olúpeme z nej šupu a dužinu rozmixujeme v mixéri. Takto hotové pyré je veľmi dôležité nechať stiecť z vody, to znamená, že pyré po častiach dávame do jemného sitka – cez sitko vytečie všetka nepotrebná voda.

Cesto

Múku, cukor a soľ zmiešame v miske a do tejto zmesi následne pridáme na malé kocky nakrájané studené maslo, ktoré do zmesi zapracujeme rukami. Po masle postupne pridávame ľadovú vodu, aby sa cesto spojilo. Pozor, závisí na múke, masle atď., koľko vody pridať, preto vodu pridávajte po lyžiciach až do bodu, kedy bude cesto vláčne ale pevné. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke. Cesto z chladničky vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a opatrne vložíme do formy. Cesto pritlačíme na strany formy, spodok popicháme vidličkou a upečieme spôsobom blind baking, to znamená, že na cesto položíme papier na pečenie, na ktorý následne vysypeme napr. fazuľu, ryžu, alebo niečo, čo cesto zaťaží. Cesto pečieme zaťažené 12 minút na 195 °C a následne už bez záťaže na 10 minút a 205 °C.

Náplň

440 g pripraveného tekvicového pyré zmiešame s plechovkou kondenzovaného mlieka, pridáme 2 vajcia a 1 žĺtko, zázvor, škoricu, muškátový oriešok a soľ a zmiešame dokopy. Následne vylejeme do upečeného korpusu a pečieme na 160 °C 1 hodinu a 10 minút.

Upečený koláč treba nechať pred krájaním vychladnúť.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...